ROBBERT DUIJF – GOING HOME (EP)

Dit jaar wordt de Nederlandse singer-songwriter Robbert Duijf uit Heerlen 45 jaar. Sinds vele jaren bestaat zijn grootste passie uit het schrijven van akoestische folk- en bluesliedjes die hij dan live speelt voor wie het horen wil. Samen met zanger-mondharmonicaspeler Guido Brassé vormt hij sinds 2013 het rootsmuziek spelende duo ‘Third House On The Left’.

Qua songonderwerpen grasduint hij in alles wat over liefde en vriendschap maar ook over angst, verdriet en de dood gaat. Zijn bluesy fingerpicking gitaarspel is gebaseerd op die van enkele grote muzikale voorbeelden zoals Charlie Patton, Lead Belly, Muddy Waters en Robert Johnson en ook de songs die hij brengt vinden hun oorsprong in de traditionele muziek van het begin van de 20e eeuw.

Met het ep-tje “Going Home” heeft Robbert Duijf nu een zeven tracks tellend livealbum uitgebracht dat werd opgenomen tijdens een optreden in het ‘Cultuurhuis’ van zijn thuishaven Heerlen dat plaatsvond op 25 september 2018. Op een live opgenomen plaat heb je geen mogelijkheid om correcties aan te brengen of verfijningen aan de gebrachte nummers toe te voegen. ‘What You See (and Hear) Is What You Get’ is een uitdrukking die zeker van toepassing is op dit minialbum.

De gebrachte songs op deze debuutplaat als soloartiest dan nog even in een notendop: openingstrack “Keep Your Lamp Trimmed And Burning” wordt gevolgd door de zelfgeschreven tracks “Falling Of The Wagon” en “My Only Friend”. Daarna stort Robbert Duijff zich op een eigengemaakte versie van de gospelbluestraditional “Nobody’s Fault But Mine”, een song die al in 1927 werd gezongen door Blind Willie Johnson en die nadien door vele anderen werd gecoverd, waaronder ‘Led Zeppelin’, Lucinda Williams, Nina Simone, ‘Grateful Dead’ en onlangs ook nog door Ry Cooder op zijn recentste album “The Prodigal Son”.

Het vervolg van het liveoptreden is nog goed voor eigen composities “Evil” en “Like A Wolf” waarmee deze plaat wordt afgesloten. Tussendoor brengt Robbert Duijf echter nog een mix van een eigen song “Little Song For You” met de bluestraditional “My Girl”. Op de video bij deze recensie kunt u deze artiest tijdens dit opgenomen optreden in ‘Cultuurhuis Heerlen’ aan het werk horen en zien. U zal kunnen vaststellen dat er aan energie en passie helemaal geen tekort is bij deze Nederlandse folk- en bluesartiest.

(valsam)

26 mei 2019: Pop On Top-Festival, Valkenburg, NL
29 & 30 juni 2019: ParkCity Live, Heerlen, NL
24 augustus 2019: R2R Fest, Heerlen, NL


 

Artiest info
   
 

video